Informatie Alpaca's

1. Geschiedenis - 2.Hoe het begon bij Alpacahoeve Klinkenberg -
           3. Uitbreiding


1. Geschiedenis
Alpaca is een Spaans woord wat onstaan is door een Zuid-Amerikaanse volkenstam 'Aymara' genaamd. De woorden Alpuca verweven met Pacos of Pacochas maakt een totaal tot Alpaca. 

De kamelenfamilie is onderverdeeld in 6 soorten.
 

Lama guanicoe Guanaco
Lama glama Lama
Vicugna Vicuna
Vicugna Pacos
Camelus Dromedarius Dromedary Camel
Camelus Bactriahus Bactrian Camel

De voorouders van de hedendaagse kamelenfamilie is onstaan in Noord Amerika tussen 11 en 9 miljoen jaar geleden. Het verhaal van de kamelen begon in Zuid Amerika drie miljoen jaar geleden toen er een wilde vorm werd ontdekt namelijk de Hemiauuchenia en de palaeo lama die leken op een guanaco met een veel te lange nek. De voorouders van de hedendaagse Alpaca`s zijn de lama en de Vicugna.
De voorouders in amerika zijn ongeveer 11000 jaar geleden uitgestorven.
Uiteindelijk bleef de lama ( De wilde guanaco ) en de Vicugna ( Wilde vicugna ) over.
Deze twee soorten zijn de enigen overlevende van de wilde vorm in Amerika.
We weten nou voor 100 % zeker dat de wilde vorm van de Alpacas is de vicuna en de Alpaca naam
is vicuna pacos en niet meer langer lama pacos.
De incas de herders en hun dieren liepen dagen rond en ruilde hun goederen om voor eten. Deze levenswijze werd bruut verstoord toen het inca rijk in 1438-1532 werd veroverd door de spaanse veroveraar Francisco Pizarro met 200 man maakte hij een eind aan het incarijk. 
Na de spaanse verovering namen de soldaten al de indiaanse kleding en verkocht deze weer voor hele lage prijzen. Alle lama's en Alpaca's werden vermoord.
Van de Alpaca en de lama populatie bleef er weinig over.
200 jaar na de spaanse verovering werd de Alpaca weer geintroduceerd in Europa.
In 1983 is er voor het eerst een groep Alpacas geexporteerd.
De dieren werden van Chili,Bolivia en Peru geexporteerd en werden doorverkocht aan de landen als de United States,Australie, Canada, New zeeland,United kingdom, Polen, Nederland,zwitserland,Duitsland,Frankrijk,Italie,Iserael en zuid Afrika.

2. Hoe het begon bij Alpacahoeve Klinkenberg
Een deel van de kudde werd door Bert en Rick de Mooij persoonlijk geselecteerd in Zuid Amerika
en naar Nederland geexporteerd. Deze kudde bestond uit Huacaya's en Suris.
Suris zijn er niet zoveel in Nederland en wij waren dan ook in 2003 een van de weinigen in de Benelux die Suris in de kudde opnamen.

3. Uitbreiding
Om Nederland meer te laten genieten van de bijzondere dieren, de alpaca's, worden de dieren gefokt. Het doel is het fokken van Alpaca's van hoge kwaliteit en de beste wolproductie. De merries worden dan ook gedekt door geselecteerde hengsten uit Nederland, Duitsland, Engeland, Australië en Nieuw zeeland.
Door de AZVD ( Alpaca Zucht Verband Deutschland ) www.alpakazuchtverband.de en de BAF ( Benelux Alpaca Federatie ) www.baf-fba.be worden de alpaca`s gescreend op basis van de beste wol, zoals krimp, glans en dichtheid. Verder wordt er gekeken naar de bouw en de beenstand van het dier.
Regelmatig wordt er meegedaan aan shows en de afgelopen jaren zijn er diverse prijzen in de wacht gesleept.
Met trots kan vermeld worden dat na vele jaren alpaca`s te hebben gefokt,de kwaliteit van Alpaca`s op Alpacahoeve Klinkenberg zeer hoog is. Alpacahoeve Klinkenberg streeft ernaar dit zo te behouden maar belangrijker om de dieren die geboren worden een liefdevolle plek te bieden op eigen boerderij of extern.